SSD disk

SSD oziroma Solid-State Drive je nov tip trdega diska, ki namesto vrtljivih magnetenih plošč, uporablja flash spomin. Čeprav je arhitektura SSD diskov precej drugačna od tradicionalnih trdih diskov (HDD), se izraz ¨trdi disk¨ prenaša naprej.

SSD uporablja posebno vrsto spominskega čipa, z izbrisljivimi, zapisljivimi celicami, ki so sposobne shraniti podatke tudi takrat, ko niso pod električno napetostjo. SSD si lahko predstavljamo tudi kot večjega brata spominskega (RAM) modula.

Prav tako kot klasičnini trdi diski, tudi SSD diski uporabljajo predpomnilniško tehnologijo. Predpomnilnik služi kot pospeševalnik procesnih hitrosti s tem, da si shrani podatke, ki so veliko v uporabi. S temi, hitro dosegljivimi podatki, shranjenimi v predpomnilniku, ne potrebuje konstantnega zajemanja iz glavnega skladiščnega prostora, vsakič ko računalnik te podatke potrebuje.

SSD diski imajo mnogo prednosti pred klasičnimi trdimi diski saj je iskalni čas podatkov je mnogo manjši. To posledično pomeni izjemno hiter dostop in pripravo podatkov na delo. SSD diski ne vsebujejo vrtljivih delov, ki bi se lahko pokvarili in ne sproščajo veliko toplotne energije. So mnogo lažji od klasičnih trdih diskov, porabijo manj električne energije, njihovo delovanje pa je popolnoma neslišno. Prav tako so SSD diski mnogo bolj odprorni na tresljaje in udarce, padec na tla pa jih po navadi ne poškoduje.

SSD diski predstavljajo velik korak naprej na področju shranjevanja podatkov, saj omogočajo visoke hitrosti branja in pisanja, so varčnejši in manj pokvarljivi od klasičnih trdih diskov. Zaradi svoje klasične velikosti 2,5¨ se jih lahko uporablja tako v osebnih, kot tudi prenosnih računalnikih. Pri slednjih, pa njihova majhna poraba električne energije še dodatno vpliva na življenjsko dobo baterije.

Scroll to top