Tračne enote

Shranite podatke na trak.

Začetki naprav za varnostno kopiranje segajo tja v čase luknjanih kartic. Bolj resno smemo o varnostnih kopijah govoriti z nastankom tračnih enot, ki jih uporabljamo še danes. No, podobnost takratnih tračnih enot in današnjih je dejansko le v osnovni tehnologiji – magnetnem traku, na katerega se linearno zapisujejo podatki. V osnovi ločimo dve tehnologiji za zapis podatkov na trak – linearno in vijačno. Varnostne kopije se v veliko primerov generirajo prav na trakovnih oz. tračnih enotah. Le-te so hitre, priročne in nanje se lahko shrani na stotine GB podatkov. Prav to je povzročilo, da so tračne enote še danes najbolj priljubljene naprave za varnostno shranjevanje podatkov. Lahko se odločimo za izdelavo varnostne kopije, ki je namenjena le kar najhitrejši rešitvi ob odpovedi sistema, ali pa za redno in periodično izdelavo varnostnih kopij, ki jih hranimo daljše časovno obdobje in imajo namen arhiviranja.
DAT (Digital Audio Tape)

Tračne enote DAT so danes še vedno najbolj razširjen sistem za shranjevanje varnostnih kopij podatkov. Standard DAT je zasnovan na 4-milimetrskem traku, ki izhaja neposredno iz sistemov, prvotno razvitih za digitalni zapis zvoka (od tod tudi oznaka DAT). V praksi poznamo danes že štiri tipe enot DAT: DDS-1, DDS-2, DDS-3 in DDS-4. Začelo se je z 60-metrskimi trakovi DDS-1, ki nudijo prostora za 2 GB podatkov brez stiskanja in 4 GB s stiskanjem. DDS-2 je zmogljivost podvojil na 4 oziroma 8 GB. DDS-3 uporablja že 125-metrske trakove, ki zmorejo precej več – do 12 GB brez stiskanja in 24 Gb s stiskanjem. Najnovejše enote DDS-4 to vrednost povečujejo na 20 GB brez in 40 GB s stiskanjem. Hitrost prenosa podatkov najzmogljivejših različic je 2,2 MB/s. Namenjene so predvsem manjšim do srednje velikim strežnikom.

AIT ( Advanced Intelligent Tape )

Osnova je 8 – milimetrski, trdnejši, tanjši trak, ki ima boljšo prevleko od starejših tračnih sistemov. Tračne enote AIT so na voljo v različnih izvedbah, zmorejo pa hraniti med 25 GB in 35 GB (50 in 70 GB s stiskanjem) podatkov na eni kaseti s hitrostmi prenosa podatkov, ki dosegajo 3 MB/s (6 MB/s s stiskanjem)

SLR ( Scalable Linear Recording )

Tudi tu obstajajo različice, med njimi SLR24, SLR32 in SLR50. Najzmogljivejši model SLR50 omogoča zapis do 25 GB podatkov (50 GB s stiskanjem), hitrost prenosa pa dosega 4 GB/s.

Scroll to top